18 Ağustos 2009 Salı

GENEL HERKESİÇİN PÜF NOKTALARI

Yumurta pişirirken
Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğne ile birkaç delik açın. Böylece su rahatlıkla içeriye girer ve yumurtanın patlamasını önler.
Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yumurtanızı pişirirseniz soğuk yumurta ani ısı değişimi nedeniyle genleşecek ve kabuğundan dışarı çıkmak isteyecektir. Bu durumda rafadan yumurta yapmak istediğinizde yumurtanızı cezveye yerleştirmeden önce bir parça limonu her tarafına sürün.
Başarılı bir omlet için kullandığınız tavanın çok kuru ve temiz olması gerektiğini unutmayın.
Peynir seçerken ve saklarken
Eğer büyük bir kalıptan büyük bir parça kestirip alacaksanız, kalıbın nemli ve çatlak olmamasına dikkat edin. Çünkü bu durumdaki peynirler kurumuştur ve taze değildir.
Peyniri saklarken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta ise, havayla temasını kesmektir. Şeffaf folyoyla sıkıca sarılmış peynirler için en ideal yer, buzdolabının alt gözleridir.
Peynirin servisine gelince. en iyi tadı alabilmeniz için servisten 1 saat kadar önce oda sıcaklığında bekletin.
Kaşar peyniri ve gravyer peynirini kuruduğunda sakın atmayın. Rendeleyerek çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz. Ayrıca kaşar peyniri bir süre sütün içinde bekletirseniz yumuşadığını göreceksiniz.
Tuz ile ilgiliTüm yemeklerin vazgeçilmez malzemesi olan tuzu mutfağınızda pratiklik sağlamak içinde kullanabilirsiniz.
Yumurta akına eklenen bir tutam tuz yumurtanın kolay kabarmasını sağlar.
Patateslere pişmesine yakın eklenen tuz patateslerin dağılmasını önler.
Kızartmaya başlamadan önce tavaya konan bir miktar tuz, kızartma yağının sıçramasını engeller.
Kiraz saplarından çay
Kiraz 1 ay gibi kısa bir süre içinde piyasada bulabildiğimiz ve ondan sonra da 1 yıl özlediğimiz bir meyva.
Meyvasını yediğimiz kirazın saplarını sakın atmayın. Bu sapları kurutarak ilginç, ilginç olduğu kadar da sağlıklı bir çay yapabilirsiniz.
30 gr. Kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, hem böbrekleri çalıştırır, hem de zehirli maddelerin vucuttan atılmasına yardımcı olur.
Kibrit çöpünün hikmeti
Siz de yumurta haşlarken kabuklarının çatlamasından yakınıyorsanaz eğer suyuna 4 kibrit çöpü atıverin! Sorununuz ortadan kalktı bile.
Soğanın ağlatmasına artık izin vermeyin . ve bu da öyle zor birşey değil inanın. soğanları soyar veya doğrarken, dişlerinizin arasında bir iki kibrit çöpü tutarsanız, size bu gaddarlığı yapamayacaktır. İnanın!
Vitamin aranıyor
Kabuklu sebzelerin ve meyvaların vitamini, en fazla kabuklarına çok yakın yerlerinde olur. Bunun için çok ince soyun, ya da hiç soymadan kullanın.
Yeşil sebzeleri doğramadan yıkayın, kesik yerlerinden vitamini kaybeder.
Yeşil salataların genellikle atılan dış yaprakları, güneşe yakın oldukları için daha çok vitamin içerir.
Salata yapraklarını tertemiz yapmanın en iyi yolu, son yıkama suyuna biraz sirke katmak. Ama unutmamanız gereken bir şey var! Yıkanan sebzeleri çok uzun süre suda bekletmeyin. Çünkü vitamin ve minerallerini kaybeder.
Kabına sığmayanlar
Süt, kabına sığmayanların en başında gelen gıdalardan biridir ve kaynatırken tencerenin içine kaynamaması için uzun sablı bir kaşık koyuverin.
Spagettileri tencereye sığdırmak için ille de bölmek gerekmiyor. Bırakın kaynar suya yarı bellerine kadar girsinler. Uçları yumuşayınca, şöyle bir iterek hepsini boylu boyunca suyun içine sokabilirsiniz.
Mutfakta kolaylıklar
Beşamelinizle fark atmak istermisiniz? Bu durumda sütün içine soğan doğrayıp, süt soğanın tadını alana kadar bekletin.
Soğanın daha da lezzetli olması için kavururken içine biraz şeker atıverin.
Ciğer 2-3 dakikadan fazla pişerse sertleşir, yumuşatmak için rakıda bekletmeyi deneyin.
Yemeğe katacak kabağınız yoksa bir salatalık onu aratmayacaktır.
Tatlıda kuru üzüm kullanacaksınız. Üzümleri birkaç saat sevdiğiniz bir içkide bekletin, farkı görün.
Sindirimi kolaylaştıran mucize muskatı bütün yemeklerinizde kullanmaya ne dersiniz? Muskat hindistan cevizinin küçüğüne deniyor. Tüm baharatçılarda kolaylıkla bulabilirsiniz.
Akşama konuklar gelecek. Malzemeleri aldınız. Güveç kabına koydunuz fakat oda ne? Güveç kabınızın kapağı yok. Sakın paniği kapılmayın. Kapak görevini bir alüminyum folyo ile rahatlıkla çözebilirsiniz.
Enginarlar bütün de olsa, çanakları da pişirilirse suyun üzerinde yüzerler. Önlemek için tencereyi kapağıyla değil temiz bir bezle kapatın. Bez buhardan şişer, oluşan basınç ise enginarları dibe iter.
Jöleyi dondurduğunuz kalıptan kolayca çıkarmak için, soğuk suda 2-3 dakika bekletin.
Soğan kavururken renginin canlı olması için kavurma esnasında içine biraz tuz serpin.
Çayınıza ayrı bir tat ve koku vermek için, çay kavanozunun içine bir dilim portakal ya da elma kabuğu atabilirsiniz.
Sıvı yağların acılaşmasını önlemek için şişenin ağzını sıkıca kapatarak serin ve loş bir yerde saklayın.
Salçayı cam bir kavanoza koyup üzerine zeytinyağı ile örterek küflenmesini önleyebilirsiniz.
Çorbalık balık suyunun lezzetini artırmak için balığı en az 45-60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en çok lezzet veren kısım olduğunu unutmayın.
Eyvah kuru fasulye yemeğinin suyu çok duru olmuş yapacağınız şey, kıvamı dengelemek için bir kepçe fasulyeyi ezip yemek suyunun içine eklemek.
Milföy hamuru tepsiye yapışmasın diye tepsiyi yağladıktan sonra üzerine galeta unu serpebilirsiniz.
Patates haşlarken daha yumuşak bir doku için suyuna bir küçük kaşık margarin eklemeyi unutmayın..
Besinleri saklama yöntemleri ve koşullarıHepimizin buzdolabında bir önceki öğünden artmış bir tabak yemek olur. Peki bu yemekleri bakteri deposu olmalarını önlemek için nasıl saklamanız gerektiğini biliyor musunuz? Salmonel, listerya. Bu bakterilerin besinlerde normalden fazla olmaları ağır besin zehirlenmelerine yol açabilir. Oysa sadece basit birkaç hijyen ve saklama kurallarına uyarak bu tehlikeyi ortadan kaldırabilirsiniz.
Meyva ve pişmemiş sebzeleri ayrı bölmelere koyun. Böylece biri bozulmaya başladığında diğerlerinin de bozulmalarını engellemiş olursunuz.
Pişmiş yemekleri kapalı kaplarda saklayın ve sürekli yemeğin tamamını ısıtarak bozulmalarına neden olmak yerine yiyeceğiniz kadarını ayırarak ayrı kapta ısıtın.
Sıcak yemekleri soğumadan buzdolabına koymayın. Çözdüğünüz besini bir kez daha dondurmayın. Pişmiş sossuz etleri ise muhakkak buzlukta saklayın.
Saklama yöntemleri...
Bakterilerin çoğalarak besini bozmalarını ve diğer besinlere de bulaşmalarını önleyebilmek için kalan yemekleri kapalı tutun.
Balık ve et ürünlerini saklayabilmek, tatlarını ve tazeliklerini koruyabilmek için alüminyum folyo kullanın.
Yağlı ve sosis, salam, peynir gibi hafif yaş besinleri yağlı kağıtlara sararak saklayın.
Kurumalarını ve kokularının kaybolmalarını önlemek için artan yemeklerin üzerini strech filmle örtün.
Besinleri daha uzun süre (bir seneye kadar) saklamak için buzdolabı kaplarını kullanın.
Yemek artıklarını değerlendirmek için pratik öneriler:
Buzdolabınızda tek tek kalmış sebzeler varsa, bunları bir arada pişirerek sebze çorbası yapabilirisiniz. Bunun için havuç, soğan, pırasa, ıspanak, kereviz, brokoli vb. sebzeyi tencerede haşlayın. İsteğe göre kemik suyu ekleyebilirsiniz.
Kalan midyeleri bir buz kabına koyup buzlukta dondurun. Yemeklerinize küçük parçalar halinde atıp hoş bir koku verebilirsiniz.
Artmış biftekler, bolonez sos yapmak için harika bir malzemedir. Ya da bu biftekleri, küçük parçalar halinde doğrayıp taskebabı da yapabilirsiniz.
Çürük ya da yumuşamış domateslerin sağlam parçalarını fırında 5 saat süreyle 60øde pişirin veya güneşte kurutun. Sonra bu parçaları zeytinyağı, tuz, karabiber, dövülmüş sarmısak ile karıştırarak kavanoza koyun. İşte size yemeğinize bambaşka bir lezzet katacak bir sos.
Bayatlamış peksimet, kızarmış ekmek ve tuzlu bisküvi parçalarını havanda dövün. Bu malzemeyi köfte ya da etlerde galeta unu olarak kullanabilirsiniz.
Yumurta sarılarını omlet yaparak veya et, balık dilimlerinin üzerine sürerek değerlendirebilirsiniz.
Peynirin kuruyan kısımlarını pişirdiğiniz yemeğin üzerine koyun ve bir süre fırında bekleterek servis yapın. Fırında eriyen peynir yemeğin tadıyla karışarak hoş bir lezzet oluşturacaktır.
Deniz ürünlerini doğru seçmek içinDeniz ürünleri, sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biridir. Özenle seçildiğinde ve doğru yöntemler uygulanarak pişirildiğinde sofralarda harikalar yaratmak mümkündür. Mutfakta tam not için, deniz ürünlerini satın alırken ve pişirirken uymanız gereken kuralların başlıcaları!Kabuklu Deniz Ürünlerini HazırlamakKerevit veya karidesleri satın alırken canlı olmalarını tercih edin ve pişirilecekleri ana kadar canlı kalmalarını sağlayın. Bunun için büyük bir leğen içine koyup üzerlerine sürekli taze su akıtın.Karidesleri temizlemekÖzellikle büyük karideslerin siyah kısımlarını kolayca temizlemek için, kabuklarını arkadan ve boyuna, mutfak makasıyla kesin. Dikkatlice kaldırdığınız kabuğun altında kalan siyah kısmı, bıçağın ucu ile kazıyın.Yengeç alırkenKıskaçlarının içindeki eti de kullanmak isterseniz, erkek yengeç seçmelisiniz. Ama eğer vücudun içindeki eti tercih ederseniz, o zaman dişi yengeç seçin. Alırken canlı ve ağır olmasına dikkat edin.Ağırlığa dikkat!Bir kıskacından tutup kaldırın ve yavaş yavaş sallayın. Size ağır gibi geliyorsa alın. Eğer hafif olduğunu hissediyor ve salladığınızda ses çıkarıyorsa, bu onun içinin su dolu olduğunun işaretidir, Kesinlikle almayın.Nasıl hazırlanır?Yuvarlak beyaz etli balıklarMezgit, levrek gibi büyük balıklar, genellikle dilim veya fileto şeklinde satılırlar. Yuvarlak formlu bu balıklardan alt ve üst olmak üzere 2 fileto çıkar.Yassı beyaz etli balıklarKalkan gibi yassı ve büyük balıklar, genellikle bütün veya fileto şeklinde satılırlar. Yassı balıklardan 4 fileto çıkar. Dil balığı gibi küçükler, her zaman bütün olarak satılırlar.Yarı yağlı balıklarSardalya, alabalık, istavrit bu gruba giren balıklardır. Bütün olarak satılırlar.Yağlı balıklarTon , somon, ringa gibi balıklar bu grubu oluşturur. Dilim veya fileto şeklinde, bazen de bütün olarak satılır. Kalp hastalıklarına iyi gelenler, bu en yağlı balıklardır.Bayram yemekleri pişirme yöntemleriBesin değeri oldukça yüksek bir gıda olan kırmızı etin içeriğinde proteinler, yağlar, çeşitli vitaminler ve madensel tuzlar bulunur. Bununla birlikte et, yeni hücrelerin oluşmasını dolayısıyla dokuların yenilenmesini sağlar. İştah açar, sindirimi kolaylaştırır. Hormonların çalışmasını düzenler, vücut direncini artırır.Bu nedenle ete sadece bayramlarda değil, günlük beslenmede de sık sık yer verilmelidir. Et veya et suyu ile yemeklerin besin değeri artırıldığı gibi, lezzetinde de fark yaratılır.Pişirme yöntemleri
Et yemekleri pişiriliş şekline göre kavurmalar, haşlamalar, salçalı, sebzeli yemekler, kebaplar, kızartmalar, ızgaralar ve fırın yemekleri olarak çeşitlik kazanır.
En kolayı ve en sağlıklısı eti haşlamaktır. İçine yağ eklenmediği için, çok hafif bir yemek olur. Ancak etin lezzeti cinsi ve haşlama süresi ile doğru orantılı olarak değişir. Örneğin; koyun etini 2,5 saat haşlamak gerekir, büyük kuzu 1 saat 15 dakika, süt kuzusu da 1 saat 15 dakika haşlanmalıdır.
Kebaplarda genellikle, ya koyun ya da kuzu eti kullanılır. Özellikle kebaplar ve sebzeli et yemekleri kendi suyunda ve kısık ateşte pişirildiklerinde çok lezzetli olur. Bu yöntem uygulanırken tencere ve kapak kenarı hamurla kapatılır ve üzerine de bir ağırlık konur.
Bazı et yemeklerinde özellikle rostolarda iki ayrı pişirme yöntemi bir arada uygulanır. Et önce haşlanır sonra kızartılır veya önce kızartılır sonra pişirilir.
Fırında yapılan yemeklerde etin daha lezzetli olması ve iyi pişmesi için yüksek ısı gerekir. Böylece etin yüzeyindeki proteinler pıhtılaşır; ete renk veren maddeler okside olup esmerleşir, etin yüzeyinde oluşan bu tabaka, öz suyun dışarıya sızmasını önler. Etin içinin iyi pişmesi için daha sonra ısı düşürülür.
En lezzetli ızgara kömür ateşi üzerinde yapılır. Fakat ısıyı ve ızgara yüksekliğini doğru ayarlamak lezzet için şarttır. Ateş iyice yandıktan sonra üzerine biraz kül atılıp alev bastırılır, çünkü çok harlı ateş, etin kuruyup sertleşmesine ve kararmasına neden olur. Et ateşten 4-5 santim yüksekliğe konmalı, etin üzerinde kırmızı damlacıklar oluştuğu zaman çevrilmelidir.
Teflon tavada kızartma yaparken önce tava ısıtılır; içi hafifçe yağlanır ve etler 8-10 dakika pişirilir.
Çelik tencere ise 5 dakika ısıtıldıktan sora içine birkaç damla su damlatılır ve yayılır. Et konduktan 2-3 dakika sonra kendini bırakır ve çevrilerek kızartılır.


İşte mutfakta karşınıza çıkan problemleri çözmede sizlere yardımcı olacak ipuçları

Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır. Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun. Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz. Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz. Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz. Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz. Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir. Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer. Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır

LEKELER

LEKELER ________________________________________ Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır. Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz. Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün. Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir. Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır. Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız. Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir. Şarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın. Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın. Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiği lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiği silin. Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin. İSTENMEYEN KOKULAR ________________________________________ Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz. Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir. Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır. Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz. Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır. Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır. Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da. Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz. Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın. İSTENMEYEN KOKULAR 2 ________________________________________ Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz. Balık kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın. Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz. Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaadığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz. Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun. Daha sonra bezi tencerenin üzerinden kaldırıp, durulayarak tekrar tencerenin üzerine örtün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın. Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun. Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın. TEMİZLİK ________________________________________ Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın. Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır. Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun. Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir. Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir. Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz. Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur. Kristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin. Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril olacaktir. Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler. Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın. Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir. Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir

PRATİK BİLGİLER