18 Ağustos 2009 Salı

Mutfakta başarı için ipuçları...

İtalyan pilavı - Risotto pişirkenİtalyanca 'küçük pilav' anlamına gelen risotto, pirinçle yapılan bir yemektir. Pişirirken dikkat etmeniz gerekenler...Pirinç ilk olarak soğanla birlikte yağda kavrulur, daha sonra suda haşlanır. Ardından isteğe göre tereyağı, sebze, peynir, mantar ya da şarküteri ürünleri ilave edilir. Risotto, içinde kullanılan malzemeye göre isimlendirilir. Örneğin Milano usulü risotto, deniz mahsullü risotto, beyaz etli veya sebzeli risotto gibi... Zengin malzemeler ile hazırlanan risotto tek başına bir yemek olarak yenildiği gibi, sadece peynirli veya safranlı yapılan risotto et ve balıkların yanında garnitür olarak da tüketilebilir. Mönü içerisinde giriş yemeği olarak servis edilebilir.Mutfakta başarı için ipuçları...GözyaşlarıZencefili doğrarken gözyaşlarını önlemek için önce iri parçalara ayırıp mutfak robotunda püre haline getirebilir veya dondurulmuş onlanları elde rendeleyebilirsiniz. Rendelediğiniz zencefilleri uçucu yağlarının kaybolmaması için hemen kullanmanız gerektiğini unutmayın.Biberlerin zarlarının soyulmasıÇiğnenmesi zor olan zarları atıldığında biberler daha lezzetli olurlar. Kabukları özel bir soyucuyla alabileceğiniz gibi, dörde böldüğünüz biberleri ısıtılmış fırın ızgarasında kabuklarının üzerinde siyah benekler oluşuncaya kadar bekleterek de soyabilirsiniz.Renk renk ve güzelDolmalık biberler olgunlaşmadan önce yeşildirler. Olgunlaşanlar sarı, soluk sarı veya kırmızı olurlar. Olgunlaşma ise yalnızca dalında iken olur. Olgun kırmızı dolmalık biberler daha hassas olduklarından yeşillere göre daha fazla özen ister. Daha çabuk bozulduklarından nakliyeleri de daha zahmetli ve masraflıdır, dolayasıyla daha pahalıya satılırlar.Küçük ve çekirdeksizÜzümler gerek meyva olarak tüketilirken, gerekse salata ve tatlılarda kullanırken damak tadı açısından küçük ve çekirdeksiz olanları tercih etmek daha mantıklıdır. Çekirdekli olan türlerde de çekirdeği yemenin bir sakıncası yoktur.Kalın zarlılarÜzümün kalın zarı diğer tadların içine nüfuz etmesine engel olur. Meyve salatası yaparken üzümleri birkaç yerinden kürdanla delip diğer malzemelere eklerseniz, içlerine meyvaların aromalarının daha iyi geçmesini sağlayabilirsiniz.Mükemmel pilavın sırları
Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar.
Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.
Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır.
Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır. Bunun da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın.
Bir ya da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü gibi tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı için tencereyi arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterli olacaktır.
Pilavı pişirirken asla karıştırmayın. Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar.
Son olarak artan pilavlarınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Ancak pirinçleri, pişirdiğiniz yemeğe son anda ilave etmeyi unutmayın. Aksi halde zaten pişmiş olan pirinç yumuşar ve dağılarak görüntüyü etkiler
Garnitür hazırlamanın incelikleriIzgaraların yanında servis yapacağınız garnitürleri hem göz hem de damak zevkine hitap edecek şekilde hazırlamak istiyorsanız, önerilerimize bir göz atın.
Patatesleri kabuklarını soyarak haşladıktan sonra halka halka dilimleyin ve üzerlerine biraz sıvı yağ gezdirip kekik ve tuz ekin. Daha sonra fırınlayın.
Hazırladığınız salatanın içine bir miktar haşlanmış makarna eklediğinizde hem daha doyurucu, hem de daha zengin bir görünüm elde edeceğinizi unutmayın.
Ketçap, hardal, sarmısak, mayonez ve bir miktar doğranmış maydanozla ızgaranın yanında ikram edilmek üzere nefis bir sos hazırlamak mümkün.
Garnitürde kullandığınız sebzeleri önce tereyağında çevirip daha sonra çok az suyla haşlarsanız hem lezzetli hem de diri bir görünüm kazandıklarını göreceksiniz. Sebzeyle gelen sağlıkİçerdiği doğal vitaminlerle sofraların vazgeçilmez lezzeti olan sebzelere ağırlık vererek hem formunuzu koruyun hem de sağlıklı beslenin. İşte size bazı püf noktaları:Mantar, usulüne uygun pişirilmediğinde çabuk kararan bir sebzedir. Bu özelliği ortadan kaldırmak için mantarın kararmaması için tencerenin ağzını sakın kapatmayın. Böylece sulanmasını da önlemiş olursunuz.Yeşil sebzelere güzel rengini veren 'klorofil' adındaki meddedir. Sebzelerin bu renklerini kaybetmemeleri için pişirmeden önce bol buzlu suda bekletin. Buz, klorofilin sabitleşmesini sağlar.Soğanları karartmadan kavurmak için, tencereye koymadan önce üzerlerine biraz un serpin.Soymaktan kurtulmak için kaç kez yoğurdu sarmısaksız yediniz? Ama onları ılk suda bekletip de iki parmağınızın arasında şöyle bir sıkarsanız bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz. Biberleri közlemeden önce kaya tuzuna bularsanız, kabuğunun çok daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.Bazı patlıcanlar acıdır. Bu acılığı gidermek için patlıcanı iyice tuzlayın ve bir kevgirde süzülmesi için bekletin. Pişirmeden önce kurulayın veya yıkayıp sıkın.Maydanozu buzdolabında taze olarak saklamak isterseniz yıkadıktan sonra kurulayın ve ince ince kıyın. Daha sonra bir poşete doldurup ince bir tabaka halinde bastırın, kullanılmak üzere derin dondurucuya kaldırın.Bazı sebzeler ayıklanırken ellerinizi boyayabilir ve oluşturdukları çirkin görüntüyle sizi rahatsız edebilir. Bundan kurtulmanın kolay yolu ellerinizi ayıklama işlemi bittikten sonra limonla ovmaktır.Enginarlar bütün de olsa, çanakları de pişirilse suyun üzerinde yüzerler. Önlemek için tencereyi kapağıyla değil, temiz bir bezle kapatın. Bez buhardan şişer, oluşan basınç enginarları dibe iter.

İşte mutfakta karşınıza çıkan problemleri çözmede sizlere yardımcı olacak ipuçları

Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır. Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun. Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz. Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz. Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz. Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz. Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir. Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer. Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır

LEKELER

LEKELER ________________________________________ Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır. Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz. Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün. Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir. Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır. Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız. Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir. Şarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın. Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın. Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiği lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiği silin. Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin. İSTENMEYEN KOKULAR ________________________________________ Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz. Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir. Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır. Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz. Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır. Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır. Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da. Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz. Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın. İSTENMEYEN KOKULAR 2 ________________________________________ Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz. Balık kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın. Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz. Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaadığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz. Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun. Daha sonra bezi tencerenin üzerinden kaldırıp, durulayarak tekrar tencerenin üzerine örtün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın. Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun. Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın. TEMİZLİK ________________________________________ Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın. Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır. Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun. Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir. Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir. Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz. Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur. Kristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin. Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril olacaktir. Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler. Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın. Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir. Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir

PRATİK BİLGİLER